Zo lees je ingrediëntenlijsten voor de Curly Girl Methode: een uitgebreide gids

An English version of this post can be found here.

Beginnen met de Curly Girl Methode kan nogal overweldigend zijn. Waar je vroeger gewoon haarproducten kon kopen zonder de ingrediëntenlijsten te lezen, zijn er plotseling allerlei ingrediënten die je moet ontwijken: sulfaten, siliconen, uitdrogende alcoholen, minerale oliën en waxen. En dan zijn er ook nog ingrediënten die je juist wel in je producten wil hebben, zoals proteïnen.

Hoewel je natuurlijk producten kan kopen die andere krullenbollen hebben aanbevolen, wil je soms gewoon de Kruidvat of Etos binnenlopen, snel de ingrediëntenlijst checken en weten of het product geschikt is voor de Curly Girl Methode.

In deze gids help ik je om ingrediëntenlijsten te lezen en te herkennen welke ingrediënten sulfaten, siliconen, uitdrogende alcoholen, minerale oliën, waxen en proteïnen zijn – en op welke andere ingrediënten je moet letten. Deze post is niet bedoeld als volledig overzicht van alle ingrediënten in deze categorieën. Het doel van deze gids is om uit te leggen wat deze ingrediënten doen, en waarom je ze volgens de Curly Girl Methode moet vermijden. Ook ga ik het hebben over online ingrediëntenscanners die je kunnen helpen om te achterhalen of een product Curly Girl vriendelijk is.

5 products for curly hair on a navy blue background with white dots. The products from left to right are: Noughty Wave Hello Shampoo, Noughty Wave Hello Conditioner, Andrelon Pink Happy Curls Spray, Nature Box Spray Conditioner, Nivea Curl Plumping Mousse.

Hoe herken je een sulfaat

Sulfaten zijn surfactanten of ‘oppervlakte-actieve stoffen’, een type reinigend ingrediënt, die meestal worden gebruikt in shampoos. De reden dat ze niet Curly Girl vriendelijk zijn, is dat ze erg sterk reinigend kunnen zijn en het haar kunnen uitdrogen, vooral wanneer het haar al droog is – wat krullen vaak zijn. De meest gebruikte sulfaten zijn sodium lauryl sulfate en sodium laureth sulfate, ook wel bekend als SLS en SLES. Maar er zijn ook andere sulfaten, zoals sodium coco sulfate en ammonium lauryl sulfate. Sulfaten zijn makkelijk te herkennen, omdat ze eindigen op ‘sulfate’.

Maar zo simpel is het helaas ook weer niet. Er is een type ingrediënt wat eindigt op sulfate, maar geen sulfaat is: behentrimonium methosulfate. Dit ingrediënt wordt vaak gebruikt in conditioners als een verzorgend ingrediënt, en heeft antistatische eigenschappen. Het gaat je haar dus niet uitdrogen, maar helpt om de conditioner te laten werken.

Daarnaast zijn er ook nog surfactanten die geen sulfaten zijn, maar er een beetje op lijken: sulfonaten (zoals sodium C14-16 olefin sulfonate) en sulfosuccinaten (zoals disodium laureth sulfosuccinate). Deze ingrediënten worden vaak gezien als minder sterk dan sulfaten, en zitten vaak in producten die zeggen dat ze sulfaat-vrij zijn. Toch vinden sommige mensen ze nog steeds uitdrogend voor hun haar, en willen ze deze ook vermijden. Uiteindelijk is het aan jezelf of je deze ingrediënten wil gebruiken of niet.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat niet alle sulfaten hetzelfde zijn: SLES is veel minder sterk dan SLS, en sodium coco sulfate is ook een behoorlijk mild sulfaat. Sommige haartypes doen het best goed als je af en toe een (mildere) sulfaatshampoo gebruikt – mijn haar hoort daar ook bij.

Hoe herken je een silicoon

De reden dat we siliconen moeten vermijden in de Curly Girl Methode, is omdat ze zich na verloop van tijd kunnen opstapelen in je haar en een sulfaatshampoo nodig hebben om er weer uitgewassen te worden. Maar siliconen zijn niet per se slecht voor je haar: ze hebben ook goede eigenschappen. Ze leggen een laagje over je haar, waardoor je haar er zacht en glanzend uitziet en je haar gehydrateerd blijft. Als je je haar regelmatig wast met een sulfaatshampoo of een andere ‘clarifying’ of diep reinigende shampoo, is het niet nodig om erg strikt te zijn met siliconen.

Maar als je ze wel wil vermijden, dan kun je ze als volgt herkennen. Siliconen eindigen meestal in ofwel -cone, ofwel -xane. Een aantal vaak voorkomende zijn dimethicone, amodimethicone en cyclopentasiloxane. Er zijn ook een aantal siliconen die water-oplosbaar zijn, en geen sulfaatshampoo nodig hebben om eruit gewassen te worden. Deze siliconen hebben vaak ‘PEG’ of ‘PPG’ voor hun naam staan, maar er zijn ook andere siliconen die water-oplosbaar zijn of die verdampen. Voor een volledige lijst van verschillende siliconen en hun water-oplosbaarheid, klik hier.

A hand holding a bottle of yellow hair oil. The ingredient list is readable and starts of with two silicones.

Hoe herken je uitdrogende alcoholen (en welke alcoholen juist goed zijn voor je haar)

Volgens de Curly Girl Methode moet je ook alcohol vermijden. Maar dit gaat niet om alle ingrediënten met alcohol in de naam, want niet alle alcoholen zijn hetzelfde. Er zijn twee soorten alcohol: uitdrogende alcoholen die je haar kunnen uitdrogen, en vettige alcoholen die juist goed zijn voor je haar en vaak nodig zijn in conditioners.

Dit klinkt misschien verwarrend, maar het is eigenlijk niet zo moeilijk als je weet hoe je deze typen alcohol kunt herkennen. Als er op je product gewoon alcohol, alcohol denat. of ethanol (ook wel ethyl alcohol genoemd) staat, hebben we het over hetzelfde type alcohol wat ook in alcoholische drankjes zit en je haar kan uitdrogen. Naast deze alcoholen moet je ook uitkijken voor propanol of isopropyl alcohol, en benzyl alcohol. Maar als deze alcoholen laag in de ingrediëntenlijst staan, zitten er vaak maar hele kleine hoeveelheden in die snel verdampen en je haar niet beschadigen. Dus hoewel de Curly Girl Methode ze eigenlijk verbiedt, is het mogelijk dat je deze producten alsnog kunt gebruiken.

Daarnaast zijn er dus ook goede alcoholen die je juist wel in je producten wil, de zogenaamde vettige alcoholen. Deze zitten scheikundig gezien heel anders in elkaar dan de hierboven genoemde uitdrogende alcoholen, en zorgen juist voor hydratatie en ‘slip’ (ofwel goede doorkambaarheid). De meest voorkomende zijn cetyl alcohol, cetearyl alcohol, stearyl alcohol, lauryl alcohol, myristyl alcohol en behenyl alcohol.

Een goede stelregel is dat een ingrediënt dat eindigt op ‘-yl alcohol’ een vettige alcohol is, behalve isopropyl, ethyl en benzyl alcohol. En wanneer je twijfelt, kun je het altijd even opzoeken.

Hoe herken je minerale oliën en waxen

De laatste twee ingrediënten die je moet vermijden in de Curly Girl Methode zijn minerale oliën en waxen. De reden hiervoor is dat ze na verloop van tijd kunnen opstapelen in je haar en er niet makkelijk uit te wassen zijn met sulfaten.

Waxen zijn het makkelijkst om te herkennen, omdat ze meestal eindigen op ‘wax’. Een andere wax waar je voor uit moet kijken is lanolin, een wax gemaakt van wol. Minerale oliën gaan meestal in de ingrediëntenlijst staan als parrafin/parrafine, petrolatum of paraffinum liquidum. Andere ingrediënten die vaak genoemd worden in deze categorie zijn ingrediënten als dodecane, isododecane en isohexadecane, omdat deze vaak gemaakt worden van petroleum en erg lijken op minerale oliën.

Ik vond het moeilijk om veel informatie te vinden over hoe de ingrediënten die op -decane eindigen werken in haarproducten, omdat ze het meest gebruikt worden in gezichtsverzorging. Het zijn zogenaamde emollienten, wat betekent dat ze helpen om vocht in je haar te houden. Maar het is onduidelijk hoe moeilijk het is om ze er uit te wassen vergeleken met waxen. Daarnaast las ik dat dodecane soms gemaakt wordt van plantolie in plaats van petroleum. Het lijkt erop dat je voorzichtig moet zijn met deze ingrediënten, maar dat het misschien niet nodig is om ze te vermijden als je regelmatig je haar wast met een sulfaatshampoo of een andere reinigende shampoo.

A hand holding a bottle of conditioner with the ingredient list up. One of the first ingredients is a protein, hydrolyzed soy protein.

Hoe herken je proteïnen

Een ander ingrediënt waar vaak over gesproken wordt in krullengroepen zijn proteïnen. Het doel van proteïnen in haarverzorging is om de haren te verstevigen. Hoewel ze goed zijn voor ieder haartype, hebben sommigen ze veel meer nodig dan anderen – dus het kan belangrijk zijn om te weten welke producten proteïnen bevatten. Zo kun je makkelijk kiezen wanneer je proteïnen wil gebruiken in je haar, en wanneer niet.

Over het algemeen is een proteïne makkelijk te herkennen, omdat het meestal eindigt op ‘protein’. Voorbeelden zijn rice protein (rijstproteïne), wheat protein (tarweproteïne), soy protein (sojaproteïne) en milk protein (melkproteïne). Maar er zijn ook soorten proteïnen die niet het woord proteïne of protein in de naam hebben. De meest voorkomende zijn keratin (keratine), collagen (collageen), amino acids (aminozuren) en peptides (peptiden). Een andere manier om proteïnen te herkennen is dat ze vaak beginnen met het woord ‘hydrolyzed’ (gehydroliseerd). Dit betekent dat de proteïnen in kleinere stukjes opgebroken zijn die makkelijker opgenomen worden door het haar.

Welk type proteïne je het beste kunt gebruiken, ligt aan je haartype. Over het algemeen zijn proteïnen van planten, groentes of melk groter en beter geschikt voor haar dat veel proteïne nodig heeft, zoals haar met een hoge porositeit. Proteïnen zoals keratine of aminozuren zijn kleiner, en beter geschikt voor haar dat minder proteïne nodig heeft – hoewel ze voor veel verschillende haartypes kunnen werken. Je kunt hier meer uitgebreide informatie vinden over proteïnen.

Andere ingrediënten waar je op moet letten

Er zijn verschillende andere ingrediënten die weliswaar geschikt zijn voor de Curly Girl Methode, maar die niet per se werken voor elk haartype en waar je mogelijk nog steeds voorzichtig mee moet zijn. De twee belangrijkste categorieën zijn ingrediënten die zich kunnen opstapelen in je haar en ‘build-up’ kunnen veroorzaken, en humectans of bevochtigingsmiddelen.

Ingredienten die voor build-up zorgen

De hoofdingrediënten die voor build-up kunnen zorgen zijn zware oliën en boters, en polyquaterniums. Ingrediënten als kokosolie en sheaboter zitten in veel CG-vriendelijke producten, zeker de meer betaalbare. Maar voor haartypes die aan de fijnere en dunnere kant zijn, kunnen deze ingrediënten makkelijk te zwaar zijn, waardoor ze je haar slap maken en build-up veroorzaken. Daarom moet je afhankelijk van je haartype nog steeds voorzichtig zijn met natuurlijke oliën en boters.

Een ander ingrediënt, dat vaak in stylers en gels zit, zijn polyquaterniums. Polyquaterniums, of polyquats, zijn ingrediënten die kunnen helpen om het haar te verzorgen, pluis te voorkomen, en stevigheid of ‘hold’ te geven. Polyquats zijn meestal dus enorm goed voor krullend haar. Maar helaas kunnen ze soms ook na verloop van tijd build-up veroorzaken. Meer informatie over polyquaterniums vind je hier en hier.

Humectans

Humectans of bevochtigingsmiddelen zijn ingrediënten die helpen om je haar te hydrateren door water uit de omgeving te halen, wat enorm belangrijk is voor krullen. Maar in sommige weertypes wil je ze misschien vermijden of er niet te veel van gebruiken. Wanneer het weer te vochtig is, kunnen humectans te veel water uit de lucht halen, waardoor je pluis krijgt. Aan de andere kant kunnen ze als het weer te droog is juist water uit het haar halen, waardoor je ook last krijgt van pluis, droogheid en haar dat breekt.

Vaak voorkomende humectans zijn glycerine, panthenol, sorbitol, hyaluronic acid (hyaluronzuur), sodium PCA en ingrediënten die eindigen op -glycol. Gehydrolyseerde proteïnen zijn ook een humectans, net als glucose, fructose en xylitol. Ook honing en aloe vera kunnen zich gedragen als een humectans. Meer informatie over humectans kun je hier vinden.

A hand holding a small bottle of curl cream. The ingredient list is visible and shows a fatty alcohol, two humectants (glycerin and panthenol) and a polyquaternium.

Een beetje hulp van ingrediëntenscanners

Als je de hele ingrediëntenlijst hebt bekeken, maar nog steeds niet weet of een product CG is, of als je gewoon niet al die ingrediënten kunt onthouden, is er nog een oplossing: online ingrediëntenscanners. Hoewel deze scanners vaak ook niet elk ingrediënt ooit kennen, zijn ze een heel handig hulpmiddel. Ondanks dat ik zelf vrij goed ben in het herkennen van veel ingrediënten, gebruik ik deze scanners ook regelmatig om het zeker te weten – zeker wanneer ik een review schrijf en ik zeker moet weten of mijn claim dat het CG-vriendelijk is wel klopt.

Mijn favoriete scanner is https://isitcg.com. Deze scanner vertelt je niet alleen of een ingrediënt CG-proof is, maar ook wat een ingrediënt doet en wanneer je er voorzichtig mee moet zijn (bijvoorbeeld omdat het build-up kan veroorzaken of omdat het irritatie kan veroorzaken bij sommige mensen). Je moet wel uitkijken dat je komma’s tussen elk ingrediënt gebruikt, en dat elk ingrediënt correct gespeld is.

Een andere ingrediëntenscanner is https://curlsbot.com. In mijn ervaring is deze scanner niet zo uitgebreid als de vorige scanner, maar sommigen vinden hem makkelijker te gebruiken. En als je gewoon wil weten of een product CG-proof is zonder door een hoop extra informatie heen te scrollen, is dit ook een handig hulpmiddel. Daarnaast heeft Curlsbot ook een pagina met een lange lijst van ingrediënten om te vermijden, wat enorm handig kan zijn om snel een ingrediënt op te zoeken.

Conclusie

Dus nu weet je alles (of nou ja, bijna alles) over de ingrediënten die je moet vermijden binnen de Curly Girl Methode, en welke ingrediënten CG-proof zijn maar waar je misschien nog steeds voorzichtig mee moet zijn afhankelijk van je haartype.

Ik vind echter dat iedereen zelf kan beslissen welke ingrediënten ze willen gebruiken en welke ze willen vermijden. Meestal zijn deze ingrediënten helemaal prima om te gebruiken, zolang je regelmatig je haar wast met een sulfaatshampoo of een sulfaatvrije met het label ‘clarifying’. Uiteindelijk ligt het aan je haartype en wat voor jou werkt. Als je de CG-methode strikt wil volgen, dan is dat helemaal goed! En als je de dingen eruit haalt die werken en de dingen die niet werken laat voor wat het is, dan is dat ook helemaal goed.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s